TIPS 6 AV 8: Motiv på kortet

Kortet skal kanskje ha et motiv?

Et kort har gjerne et budskap! Det vil si – du skal kanskje gratulere en venn, et brudepar eller en gammel tante? Kanskje minsten skal ha 2 års bursdag, eller venninen din har fått ny jobb? Eller kanskje du ganske enkelt vil gi et kort for å spre glede?

Uansett årsak til hvorfor du lager kortet, er det noe du vil formidle med kortet! Det kan du gjøre med en fin tekst, men du har også mange mulige motiv å velge blant! Et motiv som vil passe til mottakeren av kortet!

Og det finnes et hav av mulige motiv. Enten du velger å bruke stempler eller andre typer motiv.

Du kan for eksempel bruke:

 1. Stempelmotiv
 2. Vintage bilder (gammeldagse bilder)
 3. Bilder du har funnet på nettet
 4. Bilder fra ditt eget album
 5. Tekst som «motiv»

1) Med stempel som motiv!

Det finnes stempler til enhver anledning.

Men det skal godt gjøres å eie alle stempler. Men et litt variert utvalg er det gøy å ha. Velger du stempler som kan brukes til flere anledninger, har du mulighet til å varierer kortene du lager ut fra samme stempel, men med forskjellige mottakere og anledninger.

Stempelmotiv som kan fargelegges/males:
Mange stempelmotiv blir flotte når de males eller fargelegges. Du kan fargelegge med fargeblyanter, tusjer, maling eller blekk. Alle varianter gir forskjellig sluttresultat. Min personlige favoritt er Distress Ink, som er flytende vannbasert blekk.

Stempelmotiv som ikke trenger fargelegging
Noen stempelmotiv er såkalte fylte motiv, og blir farget når du stempler. Det finnes også mange stilige collagestempler som det ikke er behov til å fargelegge, mange av disse gjør seg godt på en malt bakgrunn. Fotostempler trenger heller ingen fargelegging, og disse gjør seg best på en hvit eller nøytral bakgrunn. 

2) Gammeldagse bilder – vintage motiv

Vintage bilder passer til mange anledninger!

Det passer til bryllup, baby, barn, dame, mann, jul m.m.

Noen er sort/hvite med gråtoner, noen er i bruntoner og andre har svak fargeantyndning. Enkelte har også sterkere farger.

Julekort med vintage motiv
Julekort med vintage motiv blir aldri feil!

Du kan få kjøpt ark med flere motiv som kan klippes ut. Da er oftest arkene av god tykk kvalitet! Du kan også få kjøpt klistremerker av vintage motiv. Du kan også skrive ut bilder selv.

Det er også mulig å finne vintage bilder på nettet, men ofte er disse små og gir dårlig resultat når du printer dem ut. Så vær nøye på at bildene du finner er av god kvalitet slik at du unngår kornete bilder. Og ikke minst – sjekk at de er til fri bruk så du ikke bryter opphavsretten.

Vintage motiv har reddet meg mange ganger når jeg har hatt dårlig tid.

Med et vintage klippeark for hånden er motivet ferdig, klart til å limes på kortet. Når jeg er litt for sent ute med å lage kort blir dette en god redning. Men, jeg bruker vintage motiv mye selv om jeg ikke har dårlig tid! Rett og slett fordi jeg liker motivene :)

3) Bilder du finner på internett

Hvis du søker på internett finnes det et ubegrenset antall bilder!

Vær oppmerksom på at det er opphavsrett på mange bilder, slik at du ikke kan laste ned alt du finner av bilder og bruke som du selv ønsker. Men det finnes likevel mange bilder og illustrasjoner som du har lov til å bruke, spesielt til personlig bruk. Hvis du kan du bruke Photoshop eller andre redigeringsprogram kan du i tillegg justere bildene slik at du får dem akkurat slik du vil!

NB! Når du printer ut bilder anbefaler jeg deg å ikke bruke ordinært kopipapir. Kopipapir er 80 grams papir, og blir litt tynt og gir derfor ikke så bra resultat. Kjøp papir som er mellom 120 og 160 gram til å printe på, så får du bedre kvalitet på bildene du printer selv.

Jeg laster sjelden ned bilder, men viser degher et eksempel på bilder som er lastet ned:

Kort med bilde fra nettet.
Kort med bilde fra nettet.

Kort til min datter på hennes 13 års dag: Hun spilte gitar og likte japanske tegneserier.  Det var en kombinasjon jeg manglet i min stempelsamling og jeg fant en illustrasjon som det var lov å laste ned, som jeg endret en del i Photoshop, og tilpasset det til mitt formål.

NB! Husk opphavsrettlov og copyright!
Benytt deg av bilder som er lovlig og vis hensyn til kunstneren bak bildet!  Les informasjonen på siden du laster ned fra, der står det som regel klar og tydelig om det er lov å laste ned. Hvis ikke kan du gå ut fra at det er beskyttet av opphavsrettloven!

4) Bilder fra ditt eget album

Hva med å bruke et privat bilde?

Har du bilde av jubilanten, eller brudeparet kan du bruke det på kortet. Skal du lage bursdagskort kan du bruke et bilde av bursdagsbarnet. Eller bilde fra et sted som gir jubilanten gode assosiasjoner. Skal du lage invitasjoner vil du kanskje ha bilde av konfirmanten eller dåpsbarnet i invitasjonen? Det er det mange av mottakerne som setter pris på!

Kanskje du har et morsomt bilde, slik som det jeg har brukt på bryllupskorter som vises her.

Kort med bilde fra fotoalbum
Dette kortet har jeg laget for en bekjent av meg, og bildet er av henne og bruden som små.

5) Med tekst som motivet

Hva med å droppe hele motivet?

Noen ganger kan man si det med ord istedet. Kanskje det er vanskelig å finne det rette bildet, eller kanskje du har en flott tekst som passer perfekt til mottakeren.

Du må nemlig ikke ha bilde på forsiden. Du kan gjøre akkurat som du vil.

Kort med kun tekststempel
Istedet for motiv har jeg på dette kortet satt sammen mange små kvadrater og kun brukt ett tekststempel.

Jeg har selv skrevet flere dikt og vers som passer godt på forsiden av kort. Eller hva med å sette sammen flere tekststempler til en stor collage?

Kort uten stempelmotiv
Et av mine favorittkort med en stempeltekst jeg har skrevet selv. Motiv er overflødig her.

Kanskje du skriver dikt selv, eller kanskje du har en vakker håndskrift? (I så fall er du heldig. Jeg skriver som en kråke og er helt avhengig av å stemple tekstene mine).

Jepp! Det er helt opp til deg! Mulighetene er mange og valget er ditt!

Men husk at hvis du velger å skrive selv, og bruker tekster som andre har skrevet – må du kreditere den som har opphavsretten, og det er kun lov å bruke til personlig bruk.

Og du har enda flere muligheter….

Du finner motiv mange steder, bare du kikker etter.

 1. Bruk motiver som er på mønsterpapir og klipp ut de delene som passer som et motiv
 2. Bruk servietter og lag motiver ved å bruke decopage-metoden, og lime motivet til et ark med decopagelim.
 3. Sjekk ut magasiner, reklame, ukeblader, aviser m.m. Klipp ut det du liker og lag noe spennende med det (NB! Husk at opphavsrettloven gjelder, så ikke bruk bilder ulovlig)
 4. Lag en collage av pynt eller restepapir slik at du får et motiv av mange ulike elementer
 5. Bruk klistremerker
 6. Bruk glansbilder

Bruk fantasien. Det eneste som hindrer deg i å bruke noe på et kort er størrelsen og vekten. Ellers er mulighetene uendelige.

Hva blir dine favorittmotiv?

Sjekk ut hva du har som du kan bruke og bruk fantasien for å se hvordan du kan bruke dette på dine kort.

Nå håper jeg du virkelig har fått øynene opp for hvor spennende denne hobbyen er. Det finnes så uendelig mange muligheter og variasjoner.

Hvis 10 personer får det samme motivet, vil det likevel bli 10 forskjellige kort. Det er nemlig kombinasjonen av motiv, ark, pynt og komposisjon som gir uendlig mange muligheter.

Jeg har selv holdt på med kortlaging helt siden 2002, laget flere tusen kort og testet ut mange ulike teknikker – men føler likevel det er masse jeg ennå ikke har gjort.

Kun din egen fantasi setter grenser – og har du ikke fantasi? Ja da kan du se hva andre har laget og «herme» etter det du ser.  Dette er så vanlig at vi faktisk har et eget navn for dette, «scraplifting».

Min oppfordring til deg er:

Bruk det du har og la kreativiteten din slippe seg løs; selv om du bruker andres kort som inspirasjon.

Er du fremdeles med? Da er du kanskje også klar for neste kursmail?

Den kommer om 2 dager, og da skal det handle om pynten på kortet og hvordan du kan bruke ulike typer pynt.

Følg med i mailboksen din :)

Annebente 2b rund 175

Lykke til!

Anne Bente :)

Ps! Jeg håper du følger med på e-posten din og er klar til mitt neste tips som kommer om et par dager!

Liker du tipsene så del gjerne denne linken med dine venner på facebook!

Fant du denne siden uten å delta på gratiskurset? Hvis du vil få hele kurset – alle 8 leksjoner – inn i mailboksen din kan du melde deg på gratiskurset på lenken over. Helt uforpliktende og gratis.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *