TIPS 4 AV 8: Rufse og sverte kantene

Kort til en pirat
Piratkort laget med mange ulike stempler. Her er det laget såkalte «brente kanter» uten å brenne papiret.

Distresse kantene på kortet!

Dette er noe jeg gjør ofte. Ja, nesten hver gang jeg lager kort jobber jeg med kantene.  Enten for å rufse eller rive i kantene for at det skal se litt «chabby-chic» ut, eller sverte kantene så det skal se litt «gammelt» ut.

Det er spesielt de brune kantene jeg liker, men noen ganger passer det også med svart eller andre farger. Har du et fargerikt tutti-frutti-kort vil det kanskje ikke passe med brune kanter, men du kan kanskje rufse dem til uten å legge på blekk.

Har du et kort i varme farger kan brune kanter være lekkert. Enten du har rufset kantene eller ikke.

For å rufse kantene kan du bruke en saks, en kantskraper eller neglene dine.
For å få den brente eller brune effekten anbefaler jeg deg å bruke en liten stempelpute. Spesielt Cat Eye putene med brunfargen Chestnut Roan er min personlige favoritt.

Du skal straks lære mer om dette :)

Slik får du «brente» kanter

Vi kaller det å «distresse» kantene – det vil si å få kantene til å se «gamle» ut.

På dette kortet er kantene rufset opp med en saks og kantet med en brun stempelpute.

Brente kanter uten å brenne!

I løpet av de 10 årene jeg drev Kreativ Hobbys butikk var det mange av kundene som spurt meg hvordan jeg fikk til de brente kantene.  Så hvis du også lurer på dette får du svaret her!

Jeg brenner ingenting! Det må du heller ikke gjøre!

For all del, ikke brenn papir og utsett deg selv og andre for fare!

Jeg bruker ganske enkelt en liten brun stempelpute som jeg fører langs med kanten av arket. Når jeg i tillegg ønsker en rufsete kant bruker jeg for eksempel saksen som en «kniv» og drar den langs med kanten.

Følg med så skal jeg gi deg litt mer konkrete eksempler og tips :)

Stempelpute cateye

 

1. Legg fargen helt ytterst på kanten

Dersom du kun ønsker brunfargen helt ytterst ute på kanten av arket, må du passe på at du holder blekkputen 90 grader mot papiret. Altså ikke dra den over både papiret og kanten, men kun drar den helt ytterst på kanten av papiret.

Hvor mørk kanten blir kommer an på hvor hardt du presser og drar blekkputen mot kanten av papiret, og ikke minst hvor mye blekk det er igjen av blekkputen din.  Nye blekkputer gir fra seg mye mer farge enn gamle puter.

NB! Dersom du først har rufset til kantene så vær litt forsiktig når du går over kanten med blekkputen. Jobber du for hardt mot kanten vil blekkputen din raskt bli ødelagt.

På mine kurs har jeg sett mange kursdeltakere som går i gang med å «slipe» kantene istedet for å legge på blekket med et lett trykk. 

Du kan i prinsippet bruke alle typer blekkputer (og alle farger hvis du vil ha et fargerikt resultat), men med tanke på at teknikken sliter hardt på blekkputen er det lurt å bruke gamle blekkputer eller små hendige (og billige) blekkputer til dette.

Kort til bryllup
På dette bryllupskortet er kantene litt rufset opp og blitt kantet med en brun blekkpute.

 

2. Brede kanter rundt kortet

Hvis du ønsker en litt mykere overgang fra papiret til kanten, kan du sverte med blekkputen litt inn på selve kortet også.

Konfirmasjonskort med brune kanter
Dette kortet har fått en svak brun kant ytterst mot rammene.

Det du må passe på når du gjør denne teknikken er å holde blekkputen skrått mot kanten. Du må dra den forsiktig langs yttersiden av arket, og ikke trykke den helt ned. Trykker du hele blekkputen mot papiret vil du få flekker og ikke en svak overgang. Vær spesielt obs hvis blekkputen er ny, da avgir den ekstra mye blekk.

Her vil jeg anbefale deg å øve litt på restepapir til teknikken sitte. Og husk at noen ganger kan det hende du ikke får det helt til slik du hadde tenkt, men det kan likevel ha blitt et stilig resultat.

Slik får du «rufsete» kanter

Kantene på kortet må ikke være helt glatte, de blir lekre hvis du rufser dem litt opp.

1. Du kan bruke saks

Når du lager kort har du alltid en saks i nærheten. Og du kan bruke saksen til mer enn å klippe i papir. Den egner seg også meget bra til å rufse opp kantene på papiret. Det funker både med små og store sakser, men personlig har jeg best kontroll med en stor saks når jeg jobber med denne teknikken.

For å bruke saksen må du først åpne den helt opp, og legge innsiden av det ene saksebladet (den skarpe siden) mot papiret og dra saksen langs kanten. Pass på at du samtidig holder papiret godt med den andre hånden.

Kort til konfirmant
Dette kortet har jeg rufset kantene med saks og kantet med brunt blekk.

Obs! Hvis du presser for hardt med saksen vil du kunne rive i stykker deler av papiret. Noen ganger gjør jeg dette med vilje fordi jeg synes det er litt stilig. Andre ganger skjer det som et uhell, og da tilpasser jeg dette så det sklir perfekt inn i designet.

Vær også oppmerksom på at jo tynnere arket du skal rufse opp er, jo større sjanse er det for at du også river opp papiret.

NB! Vær forsiktig så du ikke skjærer deg i hånden, sakser kan være skarpe.

Kort til en gutt
På dette kortet er kantene rufset opp, men jeg har ikke lagt på noe blekk på kantene.

2. Du kan bruke en kantskraper!

Det finnes også spesialutstyr til å rufse kantene – en kantskraper. Eller en «edge scraper» som det heter på stempelspråket engelsk.

Dette er små verktøy som gjør rufsingen enklere og tryggere enn med saksen. En kantskraper er også enklere å bruke både på tykt og tynt papir, selv om du må være litt forsiktig når papiret er tynt.

Det er også mindre sjanse for at du faktisk river i stykker papiret når du bruker en kantskraper. Så om det er viktig for deg å ikke risikere å rive i papiret er det lurt å investere i en kantskarper.

Dette er et av verktøyene som jeg er veldig glad i selv, og den koster som regel mellom 50 og 100 kroner. Det fleste scrappe- og kortlagingsbutikker har dette verktøyet.

Julekort med snømann
Kantene på dette kortet er rufset opp med saks.

3. Du kan bruke neglene!

Denne metoden fungerer best på papir og ikke på tykk kartong. Resultatet blir mindre rufsete enn med saks eller andre skarpe verktøy.

Rufsete kanter 1
Slik kan det se ut når kantene er rufset opp med neglene.

Hold papiret nede med den ene hånden og sett neglen på pekefingeren fra den andre hånden under papirkanten slik at du «løfter» papiret litt og rufser det til. Du «tar» ganske enkelt tak i kanten av papiret med neglene, og drar neglen lags med papiret slik at kanten av papiret får en liten bøy.

Da skal det se slik ut med litt trening >>>

NB! Ikke gjør dette på for mange ark om gangen (av hensyn til fingrene dine og huden under neglene!

 

Kort hvor disse

teknikkene har blitt brukt

Sverting av kanter som er rufset med neglene.
Sverting av kanter som er rufset med saks.
Sverting av kanter på kort.
Sverting av kanter som ikke bare såvidt er rufset opp.

 

Husk å planlegge svertingen av kantene!

Har du limt arkene sammen er det for sent!

Nå har du fått flere tips om hvordan du både rufser til og sverter kantene på papiret. Du kan ha markerte kanter eller bare en svak antydning. Du kan ha kanter som er rufset så mye at de har revnet, eller bare en antydning. Prøv deg fram.

Men uansett hvilken teknikk du bruker, må du fikse kantene før du limer sammen papirdelene.

NB! Metodene fungere forskjellig på ulike typer papir, og resultatet kan derfor variere med samme metode hvis papirkvaliteten er forskjellig.  Husk at det ikke finnes en fasit! Den sitter kun du som er kunstneren på selv!

Er du fremdeles med? Da er du kanskje også klar for neste kursmail?

Den kommer om 2 dager, og da skal det handle om stempler og stempling!

Følg med i mailboksen din :)

Husk! La de kreative tankene slippe seg fri!

Annebente 2b rund 175

Lykke til!

Anne Bente :)

Ps! Jeg håper du følger med på e-posten din og er klar til mitt neste tips som kommer om et par dager!

Liker du tipsene så del gjerne denne linken med dine venner på facebook!

Har du funnet denne siden uten å delta på kurset? Da kan du melde deg på gratiskurset i hvordan du kommer i gang med kortlaging, og få alle de 8 leksjonene gratis inn i din mailboks.

Gratis minikurs i kortlaging

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *