TIPS 3 AV 8: Slik lager du balanse i kortet

Slik lager du en god layout på kortet!

Hvor skal bilde, tekst og pynt være på kortet?

Hva er layout og hvorfor skal du tenke på det?

Et kort skal gjerne formidle et budskap. En gratulasjon, en hilsen eller annet. Da er det kjekt å sette sammen papir og pynt som gjør at budskapet blir fremtredende. Sette sammen alle elementene til en vakker komposisjon. 

Balansen skaper likevekt.

Det er derfor viktig at alle elementene settes sammen slik at de utfyller hverandre. At tyngden på kortet ikke ligger helt nederst, slik at det ser ut som om all pynten er på vei ut av kortet.

Jeg anbefaler alltid mine kursdeltakere å samle pynten og elementene. Ikke spre pynten over hele kortet, men samle hovedelementene og tyngdepunktet litt ut mot siden, men ikke helt ytterst på kanten.

Der kommer det gylne snitt inn. Det er med på å skape balanse i kortet, med en liten vri ut mot en av sidene!

 

DET GYLNE SNITTET

Det gylne snittet er et begrep fra kunstnerverden.

Det er også en matematisk formel. Den hopper vi glatt bukk over nå. Matematikere skal vi ikke være! Men kunstnere, det kan vi identifisere oss med. Vi skaper jo!

Det gylne snitt regnes for å være den perfekte deling av en linje eller flate.

Se for deg at du deler kortet ditt i 9 like deler. Tyngdepunktet eller hovedmotivet i kortet skal da være i et av krysningspunktene for linjene.

Når vi skal lage en layout, kan vi bruke prinsippet om det gylne snitt for å oppnå harmoni og balanse.

 

IKKE SPRE ALT UT OVER KORTET

Hold deg samlet!

Eller det vil si, hold pynten samlet! Som nybegynner kan det være fristende å pynte hele kortet. Fordele pynten pent ut over, og resulatet kan bli at når alt er likt fordelt vil kortet ikke har noe klart blikkfang! Det mangler et samlende punkt som bygger opp layouten.

Så en grei «regel» er, hold pynten i nærheten av selve motivet. La det gjerne gli over i hverandre, så kan du ha luft ut mot sidene istedet. Du kan selvfølgelig også pynte «hele» kortet, men husk å ha det gylne snittet i bakhodet.

Identifiser det gylne snitt

Se nøye på disse kortene og identifiser det gylne snitt. Jo bedre du blir vant til å tenke på det gylne snitt, jo bedre blir du også til å lage gode layouter med komposisjoner som gir god balanse i kortet.

Oppgave til deg:

Lag ett eller flere kort med stort fokus på å bygge opp en layout etter det gyldne snittet. Husk også å bruke lag på lag med papir som du lærte i den forrige leksjonen.

Del gjerne på Facebooksiden:  https://www.facebook.com/KreativHobbyInspirasjon/

Bruk gjerne noen av disse kortene jeg viser fram i dette minikurset som inspirasjon og bruk prinsippene bak det gylne snitt når du dekorerer kortet ditt.

Tips! Vent med å lime sammen kortet til du har en plan for hvordan det til slutt skal se ut. Da kan du flytte litt rundt på de ulike elementene og prøve deg fram – og vente med å lime til du finner en layout du er fornøyd med.

Husk at det gylne snitt er en rettningslinje som hjelper deg med å finne balanse i dekoreringen din. Men det er ikke en regel. Du er kunstneren og du bestemmer hvordan du skal dekorere selv.

Annebente 2b rund 175Lykke til!

Anne Bente :)

Ps! Mitt neste tips kommer om et par dager. Følg med i e-posten din. Da skal du få tips om hvordan du lager rufsete kanter og «brenner» kantene uten flammer!

Liker du tipsene så del gjerne denne linken med dine venner på facebook!

NB! Fant du denne sinden uten å være deltaker på gratiskurset? Da kan du melde deg på gratiskurset i hvordan du kommer i gang med kortlaging, og få alle 8 leksjoner i mailboksen din.

Gratis minikurs i kortlaging

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *