TIPS 5 AV 8 – Gøy med stempler!

Kreativ lek med stempler

Stempler er moro! Det gir utallige muligheter til kreative innfall og kunsteriske krumspring. Det kan være enkelt, eller det kan gjøres komplisert. Fargerikt eller sort?

Du kan bruke et enkelt stempel, eller du kan bruke mange stempel på samme kort. Du kan bruke tekststempler,  motivstempler, bakgrunnsstempler og dekorstempler. Gjerne en kominasjon.

Det samme stempelet kan du bruke på mange kort, men det betyr ikke at kortene blir like!

Kort laget med 4 ulike stempler i en collage.

Lær av mine stempelfeil!

Når jeg kjøpte mine første stempler gjorde jeg tre store feil. 

Jeg valgte stempler som ikke passet sammen, jeg kjøpte feil type blekk og jeg kjøpte feil farger.

Det gjorde at jeg ikke kunne bruke mer enn ett stempel pr. kort, og med feil type blekk ble det lite pene stempeltrykk. Det fristet derfor lite å dekorere kortene mine med disse trykkene.

Når jeg endelig fant ut av hvordan stemplingen egentlig skulle foregå, måtte jeg kjøpe meg nye stempler og nytt utstyr. Og det utstyret jeg kjøpte første gang… det har jeg aldri brukt igjen.

Nå ønsker jeg at du ikke skal gjøre de samme tabbene som jeg gjorde for mange år siden, i 2002 når jeg startet med kortlaging og stempling.

Ulike stempler
Stempler som kan brukes til mange anledninger

Hvilke stempler skal du starte med?

Tekststempler – hva skal du velge når du kjøper for første gang?

Med mindre du har en perfekt håndskrift er tekststempler gull verdt. Det finnes hundrevis av ulike norske tekststempler og uendelig mange engelske tekststempler. Men har du ingen stempler og skal kjøpe dine første vil jeg anbefale deg å kjøpe tekster som kan brukes til ulike anledninger og som funker til ulike komposisjoner.

Anledninger: Kort lages som regel mest til bursdager og store anledninger som konfirmasjon, bryllup m.m. Tekster som kan brukes til alt dette er derfor supert. Det vil si ulike former for gratulasjoner som passer uansett anledning.

Fasong: I tillegg bør du kjøpe stempler med litt ulik fasong, slik at du kan variere komposisjonen på kortene dine selv om du har få stempler. Velg gjerne et som er litt stort, et som er liggende og ett som fungerer som stående, slik at du kan du variere komposisjonen.

Se eksemplene rett under her på de tre ulike fasongene, og tekster som funker fint til flere anledninger.

Et liggende stempel som passer til mange anledninger. Kan også klippes opp og brukes i mindre deler.
Ovalt stempel
Et ovalt og stempel som fungerer god i mange komposisjoner.
Gratulasjonsstempel
Et stempel med en gratulasjon som passer til mange anledninger

Motivstempler – hva skal du starte med?

Det finnes nesten like mange motiv å velge blant som det finnes regndråper som faller fra himmelen. I alle fall nok til at du kan finne din favoritt type. Skal du kun kjøpe noe få stempler, er det greit å velge noen som passer til den type kort du tror du vil lage mest av, og som likevel passer til den stilen du ønsker å ha på dine kort.

Det første du bør gjøre er derfor å bli bevisst stilen din, og den type kort du liker best.

Stilen din: Liker du søte motiver, som bamser og dyr, søte barn og vakre blomster? Eller liker du de humoristiske variantene?  Kanskje du liker noe som er litt røffere i stilen.

Anledninger: Skal du lage kort til barn, ungdom, voksen, damer, menn? Hva skal du lage mest av og hva kan brukes til flest anledninger?

Type stempel: Har du lyst til å fargelegge stempelmotivene og kose deg med farger og detaljer når du maler? Eller ønsker du å kunne trykke fram flotte motiv med ett trykk uten å måtte jobbe videre med motivet?

Se eksemplene rett under her på bruk av ulike stempler til ulike anledninger og se hva som kan passe deg best. 

Motivstempel som kan males

Her er et eksempel på et søtt stempel, som etter at du har laget trykket kan male med akvarellmaling, tusjer eller fargeblyanter. Det tar mer tid, det kan være utfordrende å male – men får du det til blir resultatet flott.

Stempel som kan males eller fargelegges gir deg mange muligheter.

Motivstempel som passer til alt

Sommerfugler er stempler som kan brukes til nesten alle anledninger – uansett alder. Disse sommerfuglene er fargelagt med tusjer i sterke farger.

Stempel sommerfugl
Stempler med dyr eller dekor som kan brukes til nesten alle typer anledninger.

Fotostempel

Dette snømannmotivet er laget med det vi kaller fotostempel. Trykket blir detaljert, nesten som et foto – og du har et lekkert stempeltrykk med kun ett trykk. Raskt, enkelt og elegant.

Fotostempel jul
Stempler til jul, som dette fotostempelet som gir flotte og detaljerte motiv uten å behøve fargelegging.

Kortet med snømannen er laget med fotostempel. Fotostempel er meget detaljert og krever god stødighet og et hardt trykk for å få et pent resultat. I tillegg er det viktig at papirets overflate er glatt og ikke porøst.  Selv om jeg i begynnelsen måtte kaste mange stempeltrykk, fikk jeg det til etter mange forsøk. Øvelse gjør mester :)

Eksempler på bakgrunn- og dekorstempler!

Eksempelt fra starten av dette tipset, med bagrunnsstempler for å skape en collage.

Stempel som er brukt:

  • Drodlestempel
  • Bakgrunsstempel med skrift
  • Par på stranden
  • Tekststempel: Tro, håp og kjærlighet

 

Samme stempelmotiv, men med andre dekor /bakgrunnsstempler.

Stempler som er brukt:

  • Drodlestempel (stemplet flere ganger, og enkelte detaljer er farget med rød tusj)
  • Par på stranden
  • Tekststempel: Til de nygifte på dagen
Hjertestempel bryllupskort
Dekorstempler kan også brukes for å pynte opp mer ordinære kort, som med disse hjertene.

Stempler som er brukt:

  • Hjertedryss
  • Tekststempel: Til brudeparet
  • Tekststempel: Beste ønsker

Stempelfarge og blekktyper?

Stempelputer kan brukes både til å stemple motiv, tekster og dekorstempel, og det kan brukes for å lage flotte bakgrunner som dette kortet her.

Slik stempler du for å få et bra trykk

Etter å ha holdt mange kurs i stempling, har jeg sett mange som bruker stempler og blekk feil. Resultatet blir stempeltrykk som har blekkflekker eller trykk hvor stekene «blør».

Et bra stempeltrykk skal være like bra som om du hadde skrevet ut trykket. Altså perfekt uten blekksøl.

For å unngå blekksøl og dårlige trykk må du gjøre følgende:

1 – Bruk riktig papir og lag prøvetrykk.

Ulike papirtyper reagerer forskjellig med ulike typer blekkputer. Porøse papir trekker til seg mer blekk enn papir med glatte overflater. Før du er kjent med papir og blekk sammen, er det derfor alltid lurt å test litt slik at du blir kjent med både papir og hvor mye blekk du trenger for å få et bra trykk.

2 – Bruk riktig blekk

Det finnes mange typer blekk. Det er derfor viktig at du bruker blekk som passer til det du skal stemple og den teknikken du skal bruke. Stempler du med feil blekk på feil ark vil det aldri bli bra. Derfor anbefaler jeg deg å starte med vannfast stempelpute av typen «Archvial» ink – og ikke stempeltypene som går under navnet «pigment» ink.

3 – Ikke påfør for mye eller for lite blekk.

Det er viktig at du har nok blekk på stempelet. Det betyr at du hverken skal ha for mye eller for lite blekk. Du skal altså ikke trykke stempelet hardt ned i blekkputen. Dersom blekkputen er av det myke slaget vil du kun oppnå mye blekksøl. Men trykker du for svakt ned i blekkputen får du ikke nok blekk på stempelet. Løsningen er derfor å la stempelet ligge på bordet – og dabbe forsiktig med blekkputen gjentatte ganger mot stempelet til du ser at det er godt med farge der hvor trykket lages.

4 – Bruk eget papir til stempeltrykkene

Jeg stempler nesten aldri på selve kortet! Jeg bruker egne ark hvor jeg stempler, og kutter disse ut i forhold til størrelsen på stempeltrykket (etter at jeg har trykket). Deretter limer jeg på ark som skal være rammer rundt stempeltrykket før jeg limer dette over på kortet.  På denne måten får du stempeltrykkene godt fram med markerte rammer, og du unngår å stemple feil på selve kortet ditt.  Blir stempeltrykket dårlig, da stempler du bare en gang til så du får et bra trykk til kortet ditt.

Hvilken farge skal du velge?

Det finnes mange forskjellige stempeltyper og stempelfarger på markedet.

Er du helt ny og skal kjøpe 1 stempelpute, vil jeg anbefale deg å kjøpe en god vannfast stempelpute i fargen sort eller mørkebrun. Denne typen stempelputer tørker raskt på papiret og fungerer på mange typer papir.  De merkene jeg har god erfaring med er: Archival ink og StazOn, men det finnes helt sikkert flere andre merker med vannfast blekk som også fungerer bra.

Sort og brunt blekk fungerer flott når du skal stemple en tekst, et motiv som skal fargelegges og til mange andre stempelteknikker.

Farget blekk bruker jeg selv meget sjeldent, men det hender jeg leker meg litt med farger også. Jeg vil anbefale deg å vente med å kjøpe et stort utvalg av farger i blekk til du har klare planer om hvordan du skal bruke dem. Når du får erfaring med stempling vil du kanskje prøve deg på å lage egne bakgrunner eller collager. Da kan det bli skikkelig stilig hvis du bruker farget blekk.

Stempling med blekk
Både motivstempelet og tekststempelet er stemplet med sort vannfast blekk.

Hvilke typer stempler skal du velge?

Monterte eller umonterte stempler?

Eller kanskje clearstamps av plastikk?

Eller kanskje digitale stempler?

Det finnes mange ulike stempeltyper å velge blant, i alle prisklasser. Her får du en liten oversikt over ulike typer du har å velge blant.

Umontert fotostempel på en akrylkloss.
Umontert fotostempel på en akrylkloss.

UMONTERTE STEMPEL AV GUMMI:
Selges uten trekloss og du trenger monteringsutstyr for å stemple med dem. Fordelene er redusert pris og de tar liten plass for oppvaring og har lang levetid. Det er dessuten et enormt utvalg av denne typen stempler. Du trenger løse klosser for å bruke disse.

MONTERTE STEMPLER AV GUMMI:
Selges med pålimt trekloss. Fordelene er at du slipper å sette på kloss selv, og en del av de store amerikanske stempelprodusentene har kun stempler på kloss. Ulempene er at de tar mye plass, det er ikke like stort utvalg som med umonterte og de er ganske kostbare.

CLEARSTAMPS:
Selges uten kloss, og klister seg på akrylklosser. Enkelte clearstamps kan være litt «seige» og vanskelig å jobbe med, og de har ofte kortere levetid en gummistempler. Fordelene er lav pris og de er plassbesparende, samt transparente så du ser hva og hvor du stempler. Utvalget er ganske stort.

MONTERT STEMPEL:
Selges ferdig montert på en trekloss. De ligger som regel høyt i pris, og tar mye plass ved oppbevaring.

DIGITALE STEMPEL:
Dette er stengt tatt ikke stempler, men motiver og tekster laget til det formålet å bruke på kort, som du selv skriver ut på egen printer. Du kjøper altså ferdige design. Fordelene er at de er rimelig, du trenger ikke blekk for å stemple, du kan justere størrelsen før du printer ut. Du slipper å bruke stempelpute og det tørker aldri ut.

 

Hva er best?

Det kommer an på hva du selv liker.

Min anbefaling er enkel: Skal du ha mer enn 3 stempler, lønner det seg uten tvil å gå for umonterte stempler, clearstamps eller digitale stempler.  Gjerne en kombinasjon – ut fra hvor du finner motiv og tekster du liker. Det koster mindre å kjøpe hvert stempel, og utvalget er enormt.  Det finnes likevel enkelte stempelprodusenter som kun selger monterte stempler, så er det et spesielt stempel du har forelsket deg i så må du jo bare kjøpe med kloss.

 

SLIK GJØR DU UMONTERTE STEMPLER KLARE FOR BRUK!

Du trenger i tillegg til stempelet:  

MONTERINGSPLATE / EZ-MOUN
Dette er plater som det umonterte stempelet limes fast til. Du får kjøpt de som A4 plater/ark. Den ene siden har sterkt lim som festes til stempelet, og den andre siden har et statisk klister som fester seg til akrylklossen. Du skal klippe helt inntil stempelet så baksiden av stempelet er dekket av monteringsplaten.

AKRYLKLOSSER
En eller flere klosser av tykt plekisglass. Når du har limt fast monteringsplaten på ditt stempel, kan dette tas av og på klossen uten å bruke lim. En kloss holder til alle dine stempler. NB! Er det stor forskjell på størrelsen på stemplene dine, kan det være greit å ha klosser i flere størrelser. Klossen må være minst like stor eller større enn ditt største stempel!

Slik kan umonterte stempler fungere.
Slik kan umonterte stempler fungere.

 

Stempling er gøy!

Er du klar for å leke med stempler?

Nå håper jeg kreative stempelbobler koker over hos deg! Du kan glede deg til en verden av muligheter når du begynner å utforske stempler og stempling!

Et par kjappe tips helt på tampen:

– Pass på at underlaget du stempler på er glatt!
– Ikke overdriv når du påfører blekket! Blekket skal kun være til stempeltrykket, ikke alle steder mellom trykket!
– Trykk hardt, men stødig når du stempler.

Øv deg på et kopipapir eller restepapir. Så du blir kjent med blekkputen, ser hvor mye blekk du trenger og hvor hardt du må trykke for å få et pent trykk!

HAPPY STAMPING :)
Hent fram kunstneren i deg og trykk i vei!

Annebente 2b rund 175

Lykke til!

Anne Bente :)

Ps! Jeg håper du følger med på e-posten din og er klar til mitt neste tips som kommer om et par dager!

Liker du tipsene så del gjerne denne linken med dine venner på facebook!

Har du kommet inn på denne siden uten å delta på gratiskurset i kortlaging? Da kan melde deg på via lenken og få alle 8 leksjonenen helt gratis inn i mailboksen din.

Gratis minikurs i kortlaging

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *