Velkommen til denne første leksjonen i gratiskurset som hjelper deg med å komme i gang med kortlaging. Gjennom 8 leksjoner vil du de neste 14 dagene lære hvordan du skal lage håndlagde kort og utvikle din kreativitet.
Denne første leksjonen handler om utstyret du trenger.
Du trenger ikke mye utstyr for å lage fine kort!
La meg slå ihjel en myte nå med det samme!
Myten om at du må ha masse utstyr for å lage lekre kort!
Det er bare så feil. Du kan lage lekre kort uten mye fancy utstyr. Det meste av utstyret har du kanskje hjemme i skuffene dine allerede.
Alt handler om å ta i bruk de midlene du har på en kreativ måte. Følge noen enkle retningslinjer og kjenne på skapergleden.
Kortlaging handler om glede
Om å glede deg selv i skapeprosessen og om å glede noen ved å gi bort det ferdige kortet. Det flotte med kortlagingen er at for hvert kort du lager og gir bort sprer du glede. Et håndlaget kort er personlig og blir som regel godt mottatt hos den heldige mottakeren.
Eksempel: Kortet over er laget med enkelt utstyr.
Papiret er revet i kantene. Bølgepappen er fra gammel emballasje. Blonden er stiftet på med helt vanlig stiftemaskin. Hjertet er klippet ut for hånd med helt vanlig saks. Sommerfuglen er også klippet ut, fra et mønsterpapir med sommerfugler på. Bildet er funnet på internett og printet ut på helt vanlig printer. Det eneste som krever spesialutstyr her er selve stempelet «Gratulerer» – men det kan du skrive for hånd hvis du ikke har stempler! Så trenger du selvfølgelig papiret.
Du vil lære mer om de forskjellige teknikkene etterhvert i mailkurset.
Det er 3 ting du MÅ ha,
og 2 ting som du BØR ha.
PAPIR, SAKS OG LIM + PYNT OG STEMPLER
1) Av papir kan du bruke for eksempel :
- Ensfarget kartong. Til selve kortet og rammer rundt motiv og mønsterpapir.
- Mønsterpapir. Til å friske opp bakgrunnen. Fås kjøpt i scrappebutikker, hobbybutikker, Nille m.m.
- Tapet, innpakingspapir. Har du ikke mønsterpapir kan du bruke rester av tapet eller innpakningspapir o.l.
- Tynt kopipapir. Tynt farget papir kan bli ganske stilig hvis du krøller det sammen før du limer det på kortet. Da trenger du ikke mønsterpapir.
- Bølgepapp. Brun bølgepapp får du ofte sammen med varer som kommer i posten.
2) Saks trenger du til å klippe i papiret.
Saks bruker du til å klippe i papir, blonder og bånd. Utfordringen med å klippe papir med saks, er at det er vanskelig å klippe rett. Skal du lage mange kort, er den viktigste investeringen du gjør å kjøpe en papirskjærer.
Selv om du ikke klarer å klippe rett er det noen lure triks du kan bruke:
De fleste klarer ikke å klippe rett, så fortvil ikke hvis du klipper skjevt—det er helt vanlig. For at ingen skal se at du har klippet skjevt, drar du saksen over kantene og sliper kantene slik at de blir rufsete. Da forsvinner skjevheter etter klippingen og du får i stedet en tøff kant rundt arket.
Du kan også klippe bevist skjevt, ver å klippe i bølger eller sikksakk – så er det deg som tar kontrollen over skjevhetene.
Det beste er likevel å investere i en papirskjærer, så får du garantert rette kanter. Du kan få kjøpt en papirskjærer som koster fra kr 100 – 300. Pass på at papirskjæreren er lang nok til de store arkene som er 30,5 cm, og at den har en justerbare linjal slik at det blir enkelt å måle.
Papirskjærer får du kjøpt på scrappebutikker, bokhandlere, Clase Ohlson m.m.
3) Tape og lim
Lim er viktig og finnes i mange ulike varianter. Alle papirdelene på et kort skal limes sammen og pynten skal limes på!
Dobbeltsidig tape til papir: Jeg sverger til dobbeltsidig tape. Etter mange års erfaring er det dobbeltsidig tape jeg har funnet ut av at funker best, det limer godt og holder lenge. Men du kan selvfølgelig også bruke annet lim. Limstift, RX lim, hobbylim? Ta det du har i huset hvis du prøver for første gang.
Flytende lim til pynt: Til å lime fast bånd, blomster, knapper og annen pynt kan du bruke limpistol, limklatter (glue dots) eller en annen type sterkt flytende lim.
3d-puter for å fremheve noe: 3d-puter er både rimelig og morsomt å bruke. Med noen få 3-d puter bak et papir med et tekststempel får du en fin effekt.
Stiftemaskin: Du kan også bruke stiftemaskin. Det er ganske stilig å feste bånd med stifter.
DET VAR DET DU MÅTTE HA!
NÅ GÅR VI OVER TIL DET SOM GJØRE DET GØY!
Gøy betyr pynt og stempler.
1) Stempler er mulighetens verden!
Med stempler trenger du ikke å tenke på å skrive pent. Du trenger heller ikke å finne på tekster du kan skrive. Velger du et tekststempel er teksten ferdig skrevet. Det finnes et tekststempel til nesten enhver anledning, så valgmulighetene er mange. Store og små, korte og lange! I tillegg finnes det mengder av motiv å velge blant. Stempler gir kortet en personlig hilsen på kortet. Stempling er rett og slett gøy!
Velger du å benytte deg av stempler, trenger du i tillegg også blekk, eller en stempelpute for å sverte stempelet med slik at det avgir et pent trykk. Er stemplene umonterte trenger du også en kloss og eventuelt monteringsutstyr. (det vil jeg fortelle mer om i et av tipsene som kommer senere – følg med på mailen din)
2) Pynt gir kortet personlighet
Det siste du trenger er pynt til kortet. I scrappebutikkene bugner der over av pynt som kan limes på kortet. Men har du ikke skuffen full, kan du likevel finne noen enkle løsninger. Alle har knapper i huset. I alle fall på en utslitt skjorte som du uansett har tenkt å kaste. Så pass på å ta vare på knappene fra klær du skal kaste! De kan bli flotte på kort! Dukk gjerne ned i Bestemors syskrin (eller ditt eget), der kan du finne både knapper, bånd og annet spennende som kan brukes.
Du kan også klippe ut figurer i papp og kartong, og med litt maling får de den fargen du vil. Sjekk også om du har noen gamle lysmansjetter i huset. Der kan det hende du finner noen blomster som kan pryde et kort. Mer om pynting av kort kommer senere.
SIST MEN IKKE MINST!
Papir og pynt bør harmonere i fargene!
Oppgave til deg!
Gå på jakt i skuffer og skap etter papir, pynt og annet som du kan bruke til å lage kort med.
Jeg håper jeg har klart å tenne litt av gnisten til din kreativitet?
At du er klar til å finne fram det du har av papir og pynt, finne fram saks og lim og sette i gang. Har du ikke stempler? Da kan du skrive for hånd, eller erstatte teksten med et bilde.
Alle kortene jeg har vist deg i dette første tipset er laget ute dyre hjelpemidler. Kikk på detaljene og se hva du har som passer på ditt kort. Prøv deg fram og lek med farger. La kretiviteten blomstre!
HUSK! Det bor en kunstner i oss alle! Også i deg :)
Lykke til!
Anne Bente :)
Ps! Jeg håper du følger med på e-posten din og er klar til mitt neste tips som kommer om et par dager! Liker du tipsene så del gjerne denne linken med dine venner på facebook!
GLED DEG TIL DE NESTE 14 DAGENE!
Kortlagingskurs i 8 deler
Dette kurset er i 8 deler, og du får mail med 1 ny leksjon annenhver dag i 14 dager. Følg derfor med på mailen din.
Du vil blant annet lære:
1) Hva du trenger av utstyr for å komme i gang og hva du kan bruke som du allerede har i skuffer og skap.
2) Hvordan du bygger opp kortene lag på lag for å få dybde i komposisjonen.
3) Hvordan du lager en lekker layout og lager en god komposisjon.
4) Hvordan du rufser og lager «brente» kanter.
5) Hvordan du kommer i gang med stempling.
6) Hvor du kan finne lekre motiver til kortene dine.
7) Hva slags pynt du kan bruke og hvordan du setter den sammen til lekre dekorasjoner.
8) Hvordan du skal utvikle din kreativitet og utvikle deg som kortlager.
Har du funnet denne siden ved en tilfeldighet?
Da kan du melde deg på gratiskurset her, og sikre at du får alle 8 leksjonene gratis i din mailboks. Helt uten forpliktelser!
Liker du tipsene så del gjerne denne linken med dine venner på facebook!